onsdag 3 april 2013

Barbados 8A och 8C

Nu har jag varit hemma ett tag och ni har jobbat klart med det svenska välfärdssystemet samt Sveriges kommuner och landsting. Här kommer lite information om förhållandena på Barbados.

Hälsovårds- och utbildningssektorerna är väl utvecklade.
Sedan självständigheten från Storbritannien 1966 har öns makthavare satsat målmedvetet på välfärdspolitik och utbildning. Skolplikten gäller från 5 till 16 år och skolan är gratis. Denna satsning på utbildning har lett till att landet har en läskunnighet på ca 98% vilket är en av de högsta i världen. I det område som vårt hotell låg i Hastings fanns många skolor. Vi såg många ungdomar med olika skoluniformer ta bussen hem på eftermiddagen. Bilden är från vår tur med Ted. Det var också ofta stängsel runt skolorna precis som på bilden.


Det nationella sjukförsäkringssystemet ger barnen fri sjuk- och tandvård. Barnarbete är förbjudet och det fanns inga uppgifter om att det skulle ha förekommit under året.
Källa: UD mänskliga rättigheter rapport


Justin Bieber har också besökt ön. En av hans hattar finns inramade på restaurangen Bert´s som är en populär Kanadensisk sportbar i Christ Church. Vi stod och väntade på att få ett bord när mina två fröknar blev helt tokiga på ett behärskat sätt och det tog ett tag innan jag förstod att de hade fått syn på Justins hatt och ett kort på Justin och restaurangens ägare precis nedanför hans hatt. Hur skulle de kunna ta kort utan att det skulle vara allt för uppenbart vad de höll på med? Flera års övning i att smyga med mobilen blev nu användbart. Bert´s sportbar ligger vid Accra Beach Hotel Christ Church.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar