onsdag 3 april 2013

Barbados 9B

Nu har jag varit hemma ett tag från Barbados. Jag sitter och går igenom alla våra bilder och funderar på vad jag kan dela med mig till er.

Landets ursprungliga invånare var arawak- och karibindianer men vid tiden för den brittiska koloniseringen på 1600-talet var Barbados obefolkat. De första kolonisatörerna anlände till Barbados efter att en engelsk sjökapten förklarat landet som brittisk koloni. Kolonisatörerna livnärde sig på bomulls- och tobaksodling, vilket ledde till en utbredd handel med afrikanska slavar. Barbados var en del av den s.k triangelhandeln. Idag är majoriteten av invånarna helt eller delvis av afrikanskt ursprung medan övriga är ättlingar till européer. Så här kunde huvudbyggnaden på en sockerplantage se ut. Detta är Sunbury Plantage som idag är ett museum och en lunchrestaurang. Många resebolag som anordnar rundturer runt ön äter lunch här. Vi var här med Ted under vår rundtur runt ön. Jag återkommer till Ted och hans rundtur längre ner i texten.


Prisfall på socker och svåra orkaner ledde till upprepade ekonomiska kriser under 1700- och 1800-talen. Slaveriet avskaffades på 1830-talet dvs innan Sverige avskaffade slaveriet på den svenska slavön Saint Barthélemy 1847. Barbados fick dock allmän rösträtt först 1951, 30 år efter Sverige. Barbados fick ökad självständighet 1961 och blev slutligen självständigt 1966. 

Barbados har sedan 1950-talet arbetat för ett ökat regionalt samarbete, i synnerhet via den karibiska ekonomiska samarbetsorganisationen CARICOM, oavsett vilket parti som suttit vid makten. Barbados har liksom övriga karibiska länder anslutit sig till det ekonomiska partnerskapsavtalet(EPA) med EU, som syftar till att främja handel och investeringar. Landet är ett av de rikaste och mest välorganiserade i Karibien med en hög BNP per capita.

På Barbados finns tre av världens olika arter av vattensköldpaddor. Sköldpaddor har funnits som art i ca 250 miljoner år. Den har med andra ord funnits väldigt länge på denna jord men i dag är många sköldpaddor utrotningshotade och på Barbados har man därför startat ett Rädda sköldpaddorna projekt. I projektet arbetar volontärer med att försöka rädda sköldpaddorna runt ön. Om någon av är intresserad av att hjälpa till finns mer information om projektet på http://www.barbadosseaturtles.org/index.html


Här bor Rihanna när hon är hemma på besök. Hon har köpt en av de 8 lägenheterna á 20 miljoner USD som finns i huset.


Precis som i Sverige styr utbud och efterfrågan priset på hus och marktomt. Strandtomter är mycket efterfrågade just nu på Barbados. Ett hus vid stranden som ser ut som nedan kan kosta 5 miljoner USD berättar vår guide Ted när vi är på Teds Tour runt ön. Han hade ringt och frågat om priset på ett hus, som såg ut ungefär så här, som var till salu. Han höll på att få en chock när han fick höra utgångspriset låg på 5 miljoner USD.

Om ni åker till Barbados så rekommenderar jag er att åka med Ted på hans tur runt ön. Turen går måndag, onsdag och fredag varje vecka. Han talar engelska och han pratar oavbrutet, hela tiden. Han berättade om allt medan ni åker runt ön. Han pekar ut bästa restaurangerna, affärerna, berömda personers hem mm. Det går att boka hans tur från olika hotell men huvudkontoret finns på Coconut Court Beach Hotel i Hastings. se http://www.coconut-court.com/activities/teds-tour/

Justin Bieber har besökt ön. En av hans hattar finns inramade på restaurangen Bert´s som är en populär Kanadensisk sportbar i Christ Church. Vi stod och väntade på att få ett bord när mina två fröknar blev helt tokiga på ett behärskat sätt och det tog ett tag innan jag förstod att de hade fått syn på Justins hatt och ett kort på Justin och restaurangens ägare precis nedanför hans hatt. Hur skulle de kunna ta kort utan att det skulle vara allt för uppenbart vad de höll på med? Flera års övning i att smyga med mobilen blev nu användbart. Bert´s sportbar ligger vid Accra Beach Hotel i Christ Church.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar